DAGBLADET- Best behandling mot frossen skulder

Fysioterapeut og Spesialist i Bioelektronisk Terapi
Norkor Norway

Tekst: Sindre Nordengen Foto: Ellen Jarli
Link til orginal artikkel: https://www.dagbladet.no/tema/slik-ble-hun-kvitt-frossen-skulder/72472983

 

Slik ble hun kvitt frossen skulder

For tre år siden hadde firebarnsmor og gründer Solvår Hegge sterke smerter døgnet rundt. Nå er hun smertefri takket være riktig hjelp.

 

TAKKNEMLIG: Solvår Hegge er takknemlig for at hun fikk hjelp. – Jeg gikk fra å ha smerter døgnet rundt til ikke å ha smerter i det hele tatt. Foto: Ellen Jarli

- Da smertene var det på verste, hadde jeg mest lyst til å amputere armen, sier firebarnsmor Solvår Hegge (54). Hun kommer fra Meløy, men har bodd i Oslo siden 2007.

Desember 2014:  Solvår Hegge er innom matbutikken og handler, men på vei ut faller hun på ryggen på isen. Hun tar seg for med albuen idet hun faller. Det gikk tilsynelatende bra, men etter jul kjenner hun at hun har smerter i armen og har problemer med å bevege den. Hun tenker at det sikkert går over. Hun har travle dager på jobb med lange ventelister, og har ikke tid til å oppsøke legen, men etter hvert blir smertene i skulderen så sterke at hun ikke lenger har noe valg.

Bli kvitt skuldersmerter med MiTouch. 

Vil ikke sykmeldes

Fastlegen skjønner med én gang at Solvår Hegge har frossen skulder, og foreslår å sykmelde henne. Det har ikke Solvår tid til. Hun er en av Norges fremste eksperter på permanent sminke og driver skjønnhetsklinikken Invisibli, som ligger både i Oslo og Mosjøen.

Hver dag går hun på jobb – og smertene dempes med kortisonsprøyter. Men da virkningen avtok etter bare et par uker, kom smertene og immobiliteten tilbake.

Solvår må sitte og sove, og støttet armen opp med puter. Bare når hun holdt armen helt i ro, helt inntil kroppen, var den noenlunde smertefri, men gjorde hun en liten bevegelse, så hogg det til.

 

ANVENDELIG: Apparatet NuroKor ser ut som en smarttelefon med touchscreen og fem behandlingsapper som gjør den enkel å bruke.
– Man fester noen pads med elektroder i området hvor du har vondt, og stiller inn på ønsket program, og nyter at smertene slipper taket, forklarer Solvår Hegge.

Prøvde elektroterapi

På en messe i 2016 kom Solvår Hegge i kontakt med fysioterapeut Hilde Hjertholm. Hun fortalte om sine skuldersmerter, og spurte fysioterapeuten om hvordan bli kvitt skuldersmerter. Hilde lurte på om hun hadde lyst til å prøve en liten maskin som skal lindre smerter og betennelser ved hjelp av bioelektrisk terapi.

For Solvår, som hadde innsett at hun ikke ble bedre av kortison som hun hadde fått regelmessig i over ett år, var det ikke mye å lure på.

- Jeg var desperat etter noe som kunne hjelpe meg. Kortison er heller ikke bra å ta.

Etter å ha brukt dette apparatet par ganger, merker Solvår stor forskjell. Hun har mindre vondt, hun sover endelig om natten og klarer å få av og på seg overdeler uten hjelp. Etter et par ukers bruk er hun helt smertefri, kan slutte med kortison og slipper å ta smertestillende for å komme seg gjennom dagen.

- Umiddelbar lindring

- Nå bruker jeg apparatet for å forebygge smerter eller fjerne dem hvis de dukker opp, og jeg kjenner umiddelbart lindring. Apparatet er veldig effektivt til å løse opp andre vondter jeg måtte ha også, sier Solvår.

Hun antar at betennelse i skulder kom som følge av belastningsskader gjennom jobben. For å hjelpe sine ansatte har Solvår kjøpt inn et apparat som hun har liggende på jobben, og som alle kan bruke når de har behov for det. Etter at Solvår ble smertefri, har hun begynte å sette pris på kroppen på en annen måte.

- Jeg er glad for god helse fordi jeg vet at det ikke er en selvfølge.

FROSSEN SKULDER BEHANDLING SOM VIRKER: Solvår Hegge fikk regelmessig kortisonsprøyter i over ett år. – De hjalp der og da, men da virkningen avtok, kom smertene tilbake. Da ble bioelektrisk terapi redningen.

Mindre medisiner

Fysioterapeut og akupunktør ved Smerteklinikken ved Drammen sykehus, Lars-Olof Knutsen, har brukt elektroterapi i lang tid for å behandle deres smertepasienter.

- Vi benytter elektroterapi på en rekke forskjellige diagnoser og noen ganger må man undres over hvilken effekt et lite strømapparat kan ha. Vi har mange pasienter som er sterkt medisinert og som ved hjelp av elektroterapi kan redusere behovet for noen av medisinene. Da er mye vunnet, sier Knutsen og legger til:

- Et poeng er jo også at det nesten ikke er bivirkninger ved bruk av elektroterapi. De er billige i anskaffelse og bruk, og de engasjerer også pasientene direkte ved at de overlates et aktivt ansvar for å behandle seg selv, noe som også er viktig læring. Smerte er en sammensatt følelse og ofte er det flere faktorer å ta hensyn til.

- Smerte kommer ofte sammen med både angst og depresjon, hvor behandling av dette kan være den viktigste behandlingen, sier Lars-Olof Knutsen.

Over flere år har det vært et økende fokus på mestring av smerter ved hjelp av andre verktøy enn bare medikamenter.

- Det brukes mye kognitiv terapi, mindfulness, yoga, fysisk aktivitet og elektroterapi, sier Knutsen.

 

Skal lindre smerter og redusere betennelse

- Elektroterapi skal kunne lindre smerter og reparere skadet og betent vev, ifølge fysioterapeut Hilde Hjertholm.

Bio-elektrisk behandling er ikke noe nytt. Dette er en gammel teknologi som har fått nytt liv. Bare de siste fem årene er det blitt gjort mye forskning innen området, og apparatene vi har i dag er langt mer avanserte og nøyaktige, og ikke minst er de veldig brukervennlige som gjør det er mulig for folk flest å bruke disse,  redusere medisinforbruket, og påskynde helingsprosessen, sier Hjertholm.

Disse apparatene fungerer ved å aktivere kroppens elektromekaniske systemer. Ifølge Hjertholm brukes elektroterapi-apparatet daglig på flere norske sykehus, smerteklinikker og av terapeuter rundt omkring i landet. Som fysioterapeut har Hjertholm jobbet mye med smerter, og hennes erfaring er at mange av de tradisjonelle metodene for smertelindring ikke fungerer bra nok. Et elektroterapi apparat kan brukes av pasienten hjemme, og det gjør det mulig med hypping behandling som gir mye raskere behandlingsresultater.

- Mange går til fysioterapi og får øvelser som ikke følges opp, og altfor mange spiser dessverre for mye smertestillende medikamenter da de tror det er deres eneste alternativ.

Det store farmasøytiske selskapet Glaxo Smith Kline satser stort på utvikling av bio-elektroniske teknologi, og det er opprettet et bio-elektrisk forskningssenter på Karolinska Institutet i Stockholm. I følge Hjertholm er dette fremtidens medisin, og kan erstatte, eller redusere bruken av  en rekke kjemiske medikamenter.

Ulike metoder

Ifølge Norsk Fysioterapeutforbund er elektroterapi er en av mange metoder som inngår i fysioterapeuters verktøykasse.

- Valg av verktøy som skal benyttes skal være på bakgrunn av en fysioterapeutisk undersøkelse, og ut fra kunnskap om hvilken behandling som da vil være den beste for pasienten til enhver tid. Hva som vurderes som det beste for pasienten bør være basert på kunnskapsbasert praksis, sier forbundsleder Fred Hatlebrekke.

Smertene går som regel over 

Rundt to prosent av oss, flest kvinner, rammes av den vonde lidelsen frossen skulder som er betennelse i skulder kapsel. Skuldersmerter kan føles veldig invalidiserende, og det kan ta opptil 3 år før dette går bort av seg selv på mystisk vis. Noen får aldri tilbake normal bevegelse i skulderen.

Frossen skulder, eller frozen shoulder, innebærer smerter og stivhet som skyldes en betennelse som etter hvert går over i uttalt arrdannelse i leddkapsel og leddbånd.

– Stivheten kan vare

- Smertene er ofte under kontroll etter noen måneder, mens stivheten kan vare i flere år, og forsvinner ofte aldri helt, sier Erik Johan Solheim, professor i ortopedi ved Universitet i Bergen.

Han er spesialist på skulder, albue, kne og ankelskader. Frossen skulder, eller kapsulitt som det heter på medisinspråket, rammer oftest mennesker i 50-årsalderen. Diabetikere er særlig utsatt og tilstanden oppstår også etter traumer og kirurgi i skulder.

- Deling av leddkapsel

- I den tidlige fasen med betennelse og mye smerter, kan både kortisonsprøyter og prednisolontabletter (kortvarig kur) være til hjelp. Etter at smertene er under kontroll, kan deling av leddkapsel, enten kirurgisk eller ved innsprøytning av kontrast som får kapselen til å sprekke, være aktuelt hos dem som fortsatt hemmes av redusert bevegelighet, sier Solheim.

I følge Hjertholm, er mikrostrømbehandling svært fordelaktig i den tidlige fasen, da mikrostrøm hjelper med å redusere arrvevet og betennelsen og kan hjelpe med å snu utviklingen av frossen skulder.

De vedvarende konstante smertene forsvinner vanligvis etter noen måneder. Akutte smerter ved brå bevegelser (utover det den frosne skulderen tillater) kan vedvare i flere år.

- Ulike triks

- Mange får aldri helt normal bevegelse, men lærer seg å leve med plagene og tilpasser seg ved ulike triks, samt bruker skulderblad og ryggen i stedet, sier Solheim.

Hos mange er årsaken til kapsulitt ukjent, det vil si at plagene oppstår uten at det har vært skader eller spesielle påkjenninger på forhånd. Solheim har ikke erfaring med elektroterapi, og vil ikke uttale seg om denne behandlingsformen.

Frossen skulder behandling som virker – Prøv MiTouch i dag. Bestill her!

 

  • Solvår Hegge fortalte sin historie første gang til Allers.

Hilde Hjertholm

Hilde er utdannet fysioterapeut med spesialkompetanse på bioelektronisk medisin. Hun har kronisk smerteproblematikk som spesialområde som hun har jobbet med i mange år.

Hilde brenner for å dele kunnskap om bioelektronisk terapi som er en bærbar medisinsk teknologi som har potensialet til å hjelpe mange mennesker til smertefrihet og en bedre livskvalitet, uten bieffekter fra medikamenter.

Bioelektronisk medisin

  • Effektiv smertelindring uten medisiner – men i form av elektrisitet
  • Anbefalt av smertespesialister
  • Fagfelt innen medisin som kombinerer biologi, nevrovitenskap og teknologi for å behandle et bredt spekter av smerte- og helseproblemer
  • Enorm utvikling på forskningsfronten gjør det mulig for mange å bytte ut enkelte medisiner med bio-elektriske apparater
  • I tillegg til å lindre smerte, kan bio-elektrisk medisin også brukes til å øke styrke, gi raskere rehabilitering og forbedre prestasjon

Legg igjen en kommentar

Navn .
.
Beskjed .

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres