PROLAPS? Slik lindrer du effektivt smertene og øker tilhelingshastigheten.

Fysioterapeut og Spesialist i Bioelektronisk Terapi
Norkor Norway

Prolaps kan være et alvorlig problem for mange, da det kan gi alvorlige smerter og kan gjøre det nesten umulig å utføre dagligdagse oppgaver.

Heldigvis finnes det hjelp i form av bioteknologi som kan brukes i egen hjem, som effektivt kan lindre smertene og som kan fremme raskere tilheling av prolapsen, uten skadelige medikamenter eller operasjon. 

 

HVA ER PROLAPS?

Prolaps i ryggen forekommer oftest i korsryggen fordi det er her mellomvirvelskivene blir utsatt for størst belastning og slitasje, men prolaps i nakken eller andre steder i ryggen forekommer også.

Ryggraden består av 26 rygghvirvler, og mellom hver av disse virvlene, ligger mellomvirvelskivene som fungerer som støtdemping for ryggraden.

Mellomvirvelskivene består av et hardt ytre lag (anolus fibrosus) mens inni er det et mykt gelélignende stoff ( anoulus polpus).

Ved et prolaps eller skiveutglidning har en mellomvirvelskive sprukket, og skive- kjernen tyter ut og kan trykke på omliggende nerver, også kalt isjias på folkemunne.

Ved isjias presser prolapset på isjiasnerven, og dette fører til smerter fra ryggen og nedover beinet der hvor isjiasnerven går.

I skivekjernen er det et kjemisk stoff som utløser en inflammatorisk respons når det kommer i kontakt med nervene. Dermed oppstår det en kraftig betennelsesreaksjon i nervene og omliggende vev.

 

PROLAPS ÅRSAK

Prolaps skyldes oftest slitasjeforandringer, og er som regel et resultat av en langvarig prosess. Det er veldig sjeldent et det oppstår prolaps i en ellers sunn skive, men det kan også oppstå ved akutte traumer som slag, fall, ulykker eller feilbelastninger under hard fysisk aktivitet.

For de fleste kommer smertene plutselig og nærmest uten forvarsel, og kan oppstå ved økt belastning på skiven, som f.eks. foroverbøyning og rotasjon i samme bevegelse.

Prolaps rygg er vanligst i alderen 30-50 år, og forekommer relativt sjelden hos yngre personer.

En inaktiv livsstil og kombinasjonen av mye stillesitting og svak muskulatur er ofte årsaken til dette, samt overvekt.

 

PROLAPS SYMPTOMER

Det er vanligst med prolaps i korsrygge, men nakkeprolaps forekommer også relativt hypping. Tegn og symptomer avhenger av hvor proloapsen er  og om den trykker på en nerve. Prolaps påvirker vanligvis den ene siden av kroppen.

 • Smerter i arm eller ben. Hvis du har prolaps i korsryggen, i tillegg til smerter i korsryggen, vil du vanligvis ha smerter i baken, låret og leggen. Du kan også ha smerter i en del av foten.

  Ved prolaps i nakken, vil du vanligvis kjenne mest smerter i skulderen og armen. Denne smerten kan skyte inn i armen når du hoster, nyser eller beveger deg i visse stillinger. Smerte beskrives ofte som skarp eller brennende.

 • Nummenhet eller prikking. Personer som har en herniated disk har ofte utstrålende nummenhet eller prikking i kroppsdelen som betjenes av de berørte nervene.
 • Svakhet. Muskler som betjenes av de berørte nervene har en tendens til å svekkes. Dette kan føre til at du snubler, eller påvirke din evne til å løfte eller holde gjenstander.

 

PROLAPS BEHANDLING

Et prolaps er ofte forbundet med streke smerter og redusert bevegelighet, og kan gjøre det vanskelig å utføre selv de enkleste hverdagsaktivitetene. 

Med riktig behandling kan du raskere bli kvitt prolapsen, forebygge forverring og ytterligere plager.

Mange opplever at det er lite hjelp å få hos legestanden annet enn smertestillende og anti-inflammatoriske medikamenter.

En fysioterapeut kan hjelpe med et treningsprogram for å styrke muskulaturen og slik avlaste trykket på prolapsen. Lett trening hjelper også med å øke blodsirkulasjonen. Fysioterapi anbefales ikke mens prolapsen er akutt. Da skal stadiet du ta det med ro, og ikke gjøre noe som kan trigge smertene.

Kun i svært få tilfeller er det aktuelt med operasjon.

Dessverre er det lite kunnskap blant legene om bioelektronisk teknologi kan kan være til stor hjelp for prolaps lidende, som kan behandle selg selv med dette i eget hjem og redusere inntak av medikamenter. Dette kan både fremme en raskere tilheling og forebygge nye prolaps.

Studier viser at bioelektronisk terapi har betydelig effekt, og kan med fordel brukes i akuttfase, både for å lindre smertene, redusere betennelsen rundt prolapsen og for å avspenne muskulaturen som står i høyspenn i området.

Et slikt apparat kan også brukes for å forebygge prolaps eller forverring av et prolaps.

 

HVA ER BIOELEKTRONSIK TERAPI ?

Bioleletronisk terapi er kort fortalt den tekniske versjonen av smertestillende og anti-inflammatoriske midler kombinert, bare uten de bivirkningene man ofte får ved bruk av medikamenter.

Noen er kanskje kjent med TENS, som fysioterapeuter ofte tilbyr.  Et bioelektronisk apparat tilbyr to andre teknologier i tillegg til TENS, og gir en mer helhetlig behandling som både lindrer smerter, aktiverer muskulaturen og fungerer på celenivå for å dempe betennelse og hele skaden.

Et slikt apparat tilgjengelig gjør det mulig med rask og intensiv behandling, slik at man kommer seg tilbake hektene fortere enn svint, og slipper å være avhengig av store doser smertestillende med masse bieffekter .

 

MiTouch apparatet fra NuroKor er suveren ved prolaps, og har også tilleggsutstyr som KorBand vist på bildet i midten, som intensiverer ryggbehandlingen. 

 

Apparatet kombinerer 3 ulike behandlingsmodaliteter som sammen har en synergieffekt:

 • TENS - Linder effektivt smerter ved å blokkere smertesignalene til hjernen
 • EMS - Stimulere og styrker muskulaturen og øker blodsirkulasjonen
 • MIKROSTRØM- Fungerer på cellenivå og stimulerer prosesser som demper betennelse og fremmer raskere reparasjon av skadet vev.

Spesielt mikrostrøm behandling er av stor betydning ved prolaps.

Studier viser at denne behandlingen bidrar til betydelig smertelindring og redusert tilhelingsperiode, og at størrelsen på prolapsen er betydelig redusert etter 4 ukers behandling.

 

KOMPLIKASJONER VED PROLAPS I RYGGEN

Søk akutt legehjelp hvis du opplever:

 • Dårlig kontrollert smerte
 • Nummenhet eller svakhet
 • Vansker med å stå eller gå
 • Tap av blære- eller tarmkontroll

FOREBYGGING

For å forhindre prolaps, gjør følgende:

 • Trening. Styrking av musklene stabiliserer og støtter ryggraden.
 • Oppretthold god holdning. Dette reduserer trykket på ryggraden og mellomvirvelskivene. Hold ryggen rett og på linje, spesielt når du sitter i lange perioder. Pass på å løft tunge gjenstander riktig, slik at bena - ikke ryggen - gjør det meste av arbeidet.
 • Unngå overvekt som legger mer press på ryggraden og mellomvirvelskivene, noe som gjør dem mer utsatt for prolaps.
 • Slutte å røyke.

 

AVSLUTNING:

Bioelektronisk terapi har vist å kunne gi betydelig smertelindring ved prolaps, og kan hjelpe med en raskere tilheling og forebygge ytterligere plager.

Et trygt og sikkert valg som kan brukes av nesten alle, og redusere behovet for smertestilende og anti-inflammatoriske medikamenter.

Ønsker du å teste om Bioelektronisk terapi kan hjelpe deg deg, kan du teste MiTouch apparatet fra NuroKor i 30 dager uten risiko.

Du vil få gratis behandlingsveiledning over telefon, for å legge tilrette for at du skal kunne oppnå optimale resultater. 

Opplever du ikke at det fungerer for deg, kan du returnere apparatet innen 30 dager.

 Se produkter her !

 

ADVARSEL! Skal ikke brukes av personer som har pacemaker, cochlear høreapparat, epilepsi eller akutt hjertesykdom. Skal ikke brukes av gravide over korsrygg eller bekken.

 

 Refreranser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6146184/

https://www.karm.or.kr/workshop/201801/file/201801-0113.pdf

https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/wpr-811493

 

 

 

 

 

Hilde Hjertholm

Hilde er utdannet fysioterapeut med spesialkompetanse på bioelektronisk medisin. Hun har kronisk smerteproblematikk som spesialområde som hun har jobbet med i mange år.

Hilde brenner for å dele kunnskap om bioelektronisk terapi som er en bærbar medisinsk teknologi som har potensialet til å hjelpe mange mennesker til smertefrihet og en bedre livskvalitet, uten bieffekter fra medikamenter.

Bioelektronisk medisin

 • Effektiv smertelindring uten medisiner – men i form av elektrisitet
 • Anbefalt av smertespesialister
 • Fagfelt innen medisin som kombinerer biologi, nevrovitenskap og teknologi for å behandle et bredt spekter av smerte- og helseproblemer
 • Enorm utvikling på forskningsfronten gjør det mulig for mange å bytte ut enkelte medisiner med bio-elektriske apparater
 • I tillegg til å lindre smerte, kan bio-elektrisk medisin også brukes til å øke styrke, gi raskere rehabilitering og forbedre prestasjon

Legg igjen en kommentar

Navn .
.
Beskjed .

Vær oppmerksom på at kommentarer må godkjennes før de publiseres